Geng Warung Pak Jabit

Isnin, 18 April 2011

PoKeT bErLuBaNg

"Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu'min semua hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka tidak diganggu." (al-Ahzab: 59)

Satu kisah di senja sepi.....…… dihadapan sebuah keta mewah kepunyaannya..... namun, ku hanya mampu melihat, nak test drive, jgn harap..... hehe..... kisah bermula....

"Eleh, tetapi hari ini ramai juga wanita bertudung yang kena rogol, malah setengahnya kena bunuh… dijerut dengan tudungnya pulak, kanak-kanak pun kena rogol, bayi2 dibunuh. Ini maknanya, tudung bukan lagi penyelamat la. Ha..macam mana nak jawab tu bro… ?. Hujah balas yang selalu saya dengar bila isu ini ditimbulkan.

"Pernah tak kamu merasa amat marah sepanjang hidup kamu?" Tanya gua kembali.
"Pernah juga bro..kenapa bro, apa kaitannya?" pertanyaan yang disertakan dahinya yang berkerut-kerut.

"Biasanya bila seseorang itu sedang mengamuk nak marah…, sempat tak agaknya ia berfikir bahaya atau tidak tindakan yang dibuatnya sebagai contoh; ada orang yang sedang marah kerana bising tangisan kanak-kanak, maka ditendang, ditolak jatuh tangga, ditekup wajah kanak-kanak itu dengan bantal dan macam-macam lagi bagi menghilangkan kemarahan atau gangguan bising itu, setelah beberapa ketika mungkin baru seolah-olah dia tersedar, lalu cemas dan mungkin menyesal"

"Demikianlah juga nafsu jahat, bila ia berada di tahap tinggi, ia tidak lagi melihat samada kepada pakaian dan umur wanita mahupun isteri orang dihadapannya, sasarannya hanya mendapatkan hajat jahatnya, kerana itulah wanita yang menutup aurat dengan sempurna serta kanak-kanak perempuan juga terancam, tanpa dapat dinafikan juga peranan vcd, laman, akhbar, majalah dan novel lucah " terang gua.

"Tapi macam mana pulak ayat tadi kata tutup aurat dapat mengelakkan wanita dari disakiti?" Balasnya dengan penuh minat kali ini.

"Jika kita lihat dengan teliti, ayat tadi sebenarnya ditujukan kepada seluruh kaum wanita. Ini bermaksud, jika sebahagian besar wanita tidak mentaatinya dan memakai pakaian seksi pula. Di ketika itu, faedah dan kebaikan dari tutup aurat bagi menjaga semua kaum wanita dari disakiti secara umum akan tergugat dari mencapai matlamat umumnya. Sebenarnya, ayat itu nak beritahu bahawa seluruh wanita bertanggung jawab menjaga keselamatan kaum sejenisnya dengan menjaga aurat masing-masing" Jelas gua…..

"Maka bila ada yang seksi, ini bermakna, ia sedang mengancam kaum sejenisnya yang lain dan di tempat lain kerana telah menghidupkan nafsu kebinatangan lelaki jahat yang sedang tidur"

salah siapa ??????

4 ulasan :

Kasut Karipap berkata...

salah "raja" yg ada pada wanita dan lelaki...

Hamba Allah berkata...

cuba cerita pulak satu kisah pada zaman nabi utk dijadikan iktibar, mungkin lebih berkesan dakwah kepada org yg kurang faham seperti ini..contohnya kes fitnah, cerita tentang mcm mana nabi jalankan syariat Allah semasa Ai'syah radiallahuanha di fitnah dahulu..insyaA..hehe..

Sukma Bintara berkata...

karipap: heheheeeh.. ya.... karipap....

Sukma Bintara berkata...

hamba Allah: t.ksh kerana bkongsi............ insyaAllah............

hehe....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...