Geng Warung Pak Jabit

Selasa, 16 November 2010

Siluman Nusantara 3


Kita Sambung Jenis Hantu Yang Dipanggil Dalam Kalangan Masyarakat Nusantara. Harapan Agar Pembaca Boleh Mengenali Gelaran Mereka, Bukan Ingin Menakutkan Anda.
......................................
Hantu punjut: Hantu bungkus atau juga dikenali sebagai hantu punjut atau hantu pocong merujuk kepada sejenis makhluk yang berbentuk seperti mayat yang dibungkus dengan kain kafan. Hantu bungkus sering dikatakan mengusik orang yang lemah semangat, dan akan bergerak dengan meloncat seperti hantu cina, atau bergolek. Ia dikatakan mampu bergerak sepantas kereta, bergerak seiring dengan kereta yang dipandu oleh mangsa usikan mereka.

...........................................

Hantu Bungkus: Hantu bungkus atau juga dikenali sebagai hantu punjut atau hantu pocong merujuk kepada sejenis makhluk yang berbentuk seperti mayat yang dibungkus dengan kain kafan. Hantu bungkus sering dikatakan mengusik orang yang lemah semangat, dan akan bergerak dengan meloncat seperti hantu cina, atau bergolek.

........................................

Pocong: ialah Hantu bungkus atau juga dikenali sebagai hantu punjut atau hantu pocong merujuk kepada sejenis makhluk yang berbentuk seperti mayat yang dibungkus dengan kain kafan.Hantu bungkus sering dikatakan mengusik orang yang lemah semangat, dan akan bergerak dengan meloncat seperti hantu cina, atau bergolek. dengar je orang sebut pocong, pasti ramai yang kecut perut…. kenapa?

Bersambung.....

Tiada ulasan :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...